Başarılı CEO’ların 4 Ortak Özelliği

Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Devin Wenig… Her birinin kendine özgü hikayesi olan dünyaca ünlü daha pek çok CEO’nun adını ve baÅŸarılarını her gün bir yerlerden okuyor veya dinliyoruz. Peki bu insanlar nasıl bu kadar baÅŸarılı olabiliyorlar? Bu liderlerin öne çıkan ortak özellikleri neler? Bu yazımızda, sizlere bu soruların yanıtları olacak baÅŸlıkları 4 madde ile sıraladık…


Ä°leri GörüÅŸlülük
 

Bir lider vasfı olarak ileri görüÅŸlülük, CEO’ların da baÅŸlıca özelliklerinden biridir. CEO’lar; ÅŸu an attıkları veya bir iÅŸi tamamladıktan sonra atacakları adımların hangi sonuçları doÄŸuracağını, kendilerine ya da ÅŸirketlerine neler kazandırıp kaybettireceÄŸini iyi hesaplayan liderlerdir. En problemli zamanlarda bile kaosun içinde düzeni görebilme ve bunu deÄŸerlendirebilme yeteneklerini kullanan bu insanlar, ileri görüÅŸlülükleri sayesinde her olumsuzluÄŸu fırsata çevirebilmeyi baÅŸarırlar.
 

Hesaplı Riskler Alma
 

CEO’ların en önemli ortak noktalarından biri; hemen hepsinin karşılarına çıkan fırsatları yerinde, zamanında ve etkili bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmeleridir. Bu fırsatlar çoÄŸu zaman risk taşıyan adımları içerir; bu da CEO’lar için risk almayı zorunlu hale getirir. Ancak alınan bu riskler, baÅŸarıya ulaÅŸabilmesi için önceden hesaplanan ve belli bir plan dahilinde ilerletilen aÅŸamalardan oluÅŸur. Fırsatların hayata geçirilmesi sürecinde karşılaşılan zorluklar, kriz yönetimi, iletiÅŸim yönetimi gibi baÅŸlıklar; ancak liderlerin bu hesaplamaları sonucu aşılabilir.

Realist Bir Optimist Olma

Tüm liderler yeteneklerinin ve bu doÄŸrultuda yapabileceklerinin farkında olan insanlardır. CEO’ların da belirledikleri hedeflere ulaÅŸma konusunda kendilerine olan güvenlerinin kaynağı, bu bilinçten doÄŸar. CEO’lar amaçladıkları noktaya saÄŸlam adımlarla ilerleyebilmek ve kendi motivasyonlarını yaratabilmek için iyimser bir tavır takınırlar ancak tüm süreci gerçekçi bir bakış açısıyla takip ederler. Böylece kendilerini bir yandan romantik hayallerden uzak tutarken bir yandan da oluÅŸabilecek hayal kırıklıklarının önüne geçerler.
 

Etkili Ä°liÅŸki Yönetimi
 

Hayatın her safhasında büyük önem taşıyan güçlü iletiÅŸim, tüm liderler gibi CEO’ların de uzmanlık alanına girmesi gereken baÅŸlıklardan biri… Sıradan insanlardan farklı olarak liderler, kurdukları etkili iletiÅŸim sonucu edindikleri iliÅŸkileri sürdürme ve gerektiÄŸinde güçlendirme konusunda oldukça yeteneklidirler. Kurum içinde ve dışında dahil oldukları ortamın dinamikleriyle ilerleyen CEO’lar, iliÅŸki yönetimini çoÄŸunlukla sonuç odaklı adımlardan oluÅŸtururlar. Herhangi bir anlaÅŸmazlık veya sorunla karşılaÅŸtıklarında konuları yapıcı ve çözümleyici bakış açılarıyla ele alırlar. Bu da dolayısıyla karizmatik yönlerine katkı saÄŸlar.